Perheiden kohtaamispaikka somessa kokoaa eri palvelut näppärästi yhteen

Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuksen kohtaamispaikoissa Pikku-Veturissa ja Päiväpirtissä asiakkaat ovat jo pidempään toivoneet ”somen” eli sosiaalisen median hyödyntämistä eri palveluiden tiedottamisen nopeuttamiseksi, kokoamiseksi ja helpottamiseksi. Kohtaamispaikkojen ohjelmat ovat nähtävillä kaupungin nettisivuilla sekä päiväkotien ja neuvoloiden ilmoitustauluilla, mutta nopeat muutokset ohjelmissa tai muut pikaista viestittämistä vaativat asiat eivät ole aina tavoittaneet asiakkaita.

 

Uudenmaan Lape-hankkeen ketteränä kokeiluna perustimme perheiden kohtaamispaikoille omat Facebook-sivut, jotka toimivat julkishallinnon sivuina. Sivustoille pääsee jokainen asiakas selaamaan kohtaamispaikkojen tapahtumia ja uutisia. Sivustot tavoittivat jo muutamassa päivässä suuren määrän seuraajia ja someyhteisömme kasvaa jatkuvasti. Sivuille olemme keränneet tietoa eri palveluista, jotka ovat helposti löydettävissä nimetyistä kuvakansioista, kuten ”palveluita perheille”, ”liikuntaa perheille” ja ”kirjastossa tapahtuu”. Asiakkaat ovat ”tykänneet” sivuista, koska siellä ilmoitetaan muun muassa muuttuneista tai peruuntuneista ohjelmista ja kävijöistä. Sosiaalisesta median hyödyntämisestä perheiden palveluissa olemme saaneet myönteistä palautetta: ”Kiitos kun kokositte nää kaikki näppärästi yhteen .”

Ketterässä kokeilussa päädyimme tavoitteeseen, että Facebook-sivumme ovat informatiiviset eli tiedottamista varten. Vanhemmat voivat käyttää keskinäisiin keskusteluihinsa eri foorumeita ja palstoja. Mielestämme valinta on ollut oikea. Keskustelujen seuraaminen ja niihin reagoiminen vaatisi työntekijöiltä resursointia ja harkintaa, miten eri keskusteluihin ammatillisesti osallistutaan.

Facebook-sivuilta löytyy tällä hetkellä perheille suunnattujen toimintojen koottu kuukausiohjelma. Sen lisäksi tiedotamme muuttuneesta ohjelmasta sekä linkitämme eri toimijoiden ja palveluiden ajankohtaista tietoa. Jo nyt olemme laittaneet myös joitakin lapsiperheille suunnattuja artikkeleita sekä linkkejä erilaisten perheiden hyvinvointia tukevien toimijoiden Internet-sivuille. Lähdekritiikin merkityksen näkökulmasta sosiaalisessa mediassa on tärkeää työntekijän ensin itse tutustua artikkelin sisältöön.

Sosiaalinen media toimii siis meillä osana perheille suunnattujen kohtaamispaikkojen asiakaspalvelua sekä tärkeänä tiedottamisen väylänä. Facebook-sivujamme päivittää ja ylläpitää kolme työntekijää. Kun jokin taho haluaa tiedotteensa sivuillemme, tulee tiedote lähettää meille sähköpostilla Facebookiin laitettavaksi. Meille on tärkeää turvata sivujemme luotettava ja oikea sisältö.

Lapsiperheille sähköiset palvelut ja sosiaalinen media ovatkin usein jo luonnollinen osa päivittäistä elämää. Some voi olla asiakkaille osa arkista työtä, kansalaistoimintaa, vapaa-aikaa tai verkostoitumista. Tieto toimivista sivustoista leviää perheiltä toiselle ja käyttäjämäärä kasvaa. Sosiaalisen median kautta asiakkailla on myös mahdollisuus vaikuttaa ja antaa palautetta. Kokemuksemme mukaan sosiaalisen median kautta voimme saavuttaa perheitä yhä helpommin ja Facebook tarjoaa nopean sekä vaikuttavan väylän tiedottaa ja koota yhteen perheiden hyvinvointia tukevat palvelut kunnassamme.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena on uudistaa lapsille ja perheille suunnattuja palveluita. Ohjelman keskiössä ovat yksilöllinen hyvinvointityö tulevaisuuden maakunnassa sekä hyvinvointia tukevat toimintamallit lasten ja nuorten arjessa. Hankkeemme kehittämistyöhön ovat sitoutuneet: Karkkila, Vihti, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Pornainen, Nurmijärvi, Lohja, Loviisa, Lapinjärvi, Porvoo, Askola, Inkoo, Tuusula, Siuntio, Sipoo, Raasepori ja Hanko. Hankkeessa on laajasti edustettuina sote- ja sivistyspalvelut, kolmannen sektorin toimijat, järjestöt sekä sosiaalialan osaamiskeskukset. Uudenmaan Lape-hanke on nimeltään ”Yhdessä olemme enemmän”.

 

Yhteystiedot

Nina Siivonen, Pikku-Veturi, 040 559 5740 @hyvinkaa.fi

Leena Korhonen, Päiväpirtti, 040 184 8692 @hyvinkaa.fi

Hanna Tiirinki, Muutosagentti Lape Uusimaa, 044 3691662 @lohja.fi